logo
Návod na stavbu udírny
16 Led

  • V dnešní době je možné díky důmyslným technologiím udit maso průmyslově pomocí automatizovaných soustav. Nejedná se však o novodobý vynález, lidé upravovali maso podobným způsobem již odpradávna.
  • Ke kulinářským specialitám poslouží naprosto dostatečně malé zahradní udírny, které jsou oblíbené zvláště na venkově.
  • Domácí uzené z vlastní udírny opravdu nemůže nic nahradit!

Postavte si vlastní udírnu

Prohlédněte si naše zboží, které je primárně určené pro stavby zahradních krbů a udíren svépomocí, prostudujte si naše nákresy, řezy, návody i fotografie a postavte si vlastní udírnu!  Absolutní novinkou je zákaznická sekce, kde naleznete nejrůznější stavby udíren, grilů a zahradních krbů, postavené přímo našimi zákazníky za použití komponentů z webu kamnařina.

Konstrukce - stavba udírny

full_src_IMG_5047_100_x_150.JPG

Konstrukce udírny může být vytvořena ze dřeva, cihel, betonu, železa, kamene a dalších materiálů.

full_src_krb-na-internet_171_x_270.jpg

V naší dlouholeté praxi se bezkonkurenčně osvědčily udírny vyzděné.

Topeniště udírny a udírna samotná jsou od sebe odděleny kouřovodem, ten je k topeništi a udírně připojen na zazdění vývod který vytvoří delatační mezeru mezi šamotem a kouřovodem. Kouřovod je cca 1,5 až 4 m dlouhý a je veden dle zvolené konstrukce vertikálně směrem dolů, horizontálně nebo s mírným stoupáním, pro lepší udržení dostatečného tepla se kouřovod odizoluje speciální promaglaf rohoží.

Nejpoužívanější průměr kouřovodu je 150 mm. Spaliny z udírnového topeniště jsou vedeny pomocí tahu vyzděného z šamotových cihel nebo konstrukčně vyřešeného pomocí nerezového kouřovodu ( nerezové roury ) o průměru 150 až 180 mm. Tato roura je obezděna a opět odizolována promaglaf rohoží , aby nedocházelo k příliš prudkému ochlazení a tim ke kondenzaci..

full_src_IMG_3074_133_x_200.JPG

Hlavním smyslem kouřovodu je ochladit udící kouř vznikající hořením dřeva na požadovanou teplotu a zajistit, aby pokrmy byly uzeny pouze kouřem.


Stavba ohniště

Ohniště je jedna z nejdůležitějších součástí celé udírny. Samotné ohniště bývá často podceňováno a důsledkem je poté nefunkční, v lepším případě špatně fungující udírna. Připravili jsme pro Vás názorné a velmi podrobně rozkreslené obrázky jak správně zabudovat topné štíty, jaké materiály a technologie při stavbě použít. Základem ohniště je topný štít, případně přikládací a popelníková dvířka. V našem sortimentu naleznele jak jednoduchá a cenově výhodná dvířka a topné štíty tak i špičkové kvalitní výrobky pro náročné zákazníky. Pro dobrou regulaci teploty v samotné udírně je důležité zabudovat do topeniště litinový rošt. Pro stavbu ohniště je vhodné použít šamotové desky a šamotové cihly.

Stavba topeniště udírny - řez

Teploty při uzení

Jaké existují typy uzení?

Podle teploty kouře lze v zásadě rozdělit způsob uzení do tří kategorií.

Uzení studeným kouřem - Asi nejméně známé je uzení tzv. studeným kouřem. Není divu, jde o technologicky i časově velmi náročný proces. Pro úplnost ho zde ale zmínit musíme. Teplota se pohybuje okolo 15-30°C a podmínkou je i velmi vysoká vlhkost používaných potravin. Doba uzení se pohybuje v řádu dnů až týdnů. Tímto způsobem se udí především šunka a některé druhy salámů, nebo klobás. Uzení za studena je technologicky velmi náročné a u nás se téměř nepoužívá.

Uzení teplým kouřem -Oproti tomu uzení teplým kouřem je v našich podmínkách mnohem rozšířenější. Při něm panuje za dvířky udírny teplota 45-70°C, která připraví chutné vyuzené speciality za 12 až 24 hodin. Právě tento typ uzení dodá hotovým klobásám či šunce typickou chuť i vůni, která se po rozbalení voskovaného papíru rozlije do všech místností. A to zvláště tehdy, použil-li majitel udírny osvědčený trik, při kterém ještě před uzením ohřál maso na 60°C.

Uzení horkým kouřem - Naopak uzení horkým kouřem je velmi intenzivní proces, při kterém se maso připravuje při 65-90°C. V domácích podmínkách se používá hlavně pro tzv. rychlouzení, které vylepší vařenou šunku nebo klobásy už za tři hodiny. Je tedy ideální pro všechny, kdo nemají na to pravé uzení teplým kouřem dostatek času.

V topeništi se topí tvrdým dřevem. Měkké dřevo se používá pouze pro rozdělání ohně a vyhřátí udírny.

Uzení masa v domácích podmínkách se trochu podobá alchymii. Roztopit kotel a dál se o něj nestarat totiž rozhodně nestačí. Optimální teplota by měla být udržována stabilně a po dostatečně dlouhý časový úsek.Udící kouř se skládá z přibližně 1000 složek, z nichž asi 500 přispívá k dosažení typického aroma. Hlavními činiteli uzení jsou alkoholy, organické kyseliny, aldehydy, ketony, fenoly a estery. Přírodní kouř dává potravinám aroma, barvu a slouží jako konzervátor. Při uzení je nezbytné v udírně udržovat velmi přesně teplotu,Každá udírna (a to i ta, kterou jste postavili svépomocí) by měla mít kvalitní teploměr do udírny, ať už vyvedený samostatně nebo zabudovaný do dvířek udírny. Teplota na něm by se pak měla řídit preferovaným druhem uzení.

Domácí udírna si při každém použití zaslouží péči v podobě tvrdého dobře vyschlého dřeva nejlépe z ovocných stromů, které uzené laskominy příjemně provoní. Udírna musí být také vždy suchá a před uzením řádně vytopená,než do ní zavěsíte maso.

Náš tip: zapomeňte na drahé hotové udírny a postavte si jednu svépomocí. V e-shopu Kamnarina.cz zakoupíte vše potřebné na jednom místě. Naším redakčním tipem jsou výhodné slevové sety, s nimiž vám půjde práce pěkně od ruky. Proč odkládat stavbu domácí udírny na neurčito, když si ji můžete užít ještě letos?

Funkce nerezového rozptylovače kouře Nerezový rozptylovač kouře v akci

Precizní rovnoměrné rozdělení kouře díky

nerezovému rozptylovači

Rozptylovač kouře - kamnářství König
Průběžné doplňování obsahu udírny Uzení holandského eidamu Vyuzeno - hotovo Rozptylovač kouře